I edycja Małe Granty
W ramach I edycji programu „Małe Granty” realizowanych jest 13 pojedynczych działań badawczych:
Dyscyplina naukowa: zootechnika i rybactwo
- Efektywność produkcji oraz jakość mięsa kaczek rzeźnych żywionych paszą z dodatkiem marchwi podanej w różnej formie
- Wpływ ekstraktu Leontopodium Alpinum na histomorfologię jelita cienkiego, wątroby i mięśni oraz parametry biochemiczne i wskaźniki morfologiczne krwi kurcząt brojlerów
- Wpływ suplementacji pyłku pszczelego na parametry krwi i status zdrowotny cieląt
- Mikrobiom mleka krów a jakość mleka w różnych systemach doju
- Roztocze (Acari) ze szczególnym uwzględnieniem mechowców (Oribatida) śródlądowych borów suchych – chrobotkowych
- Badania pilotażowe modelowania monitoringu zagrożeń środowiska utrzymania drobiu grzebiącego na bezpieczeństwo pozyskanych surowców
- Zmiany histologiczne i behawioralne u śmieszek Chroicocephalus ridibundus porażonych wirusem wysoce zjadliwej grypy ptaków
Dyscyplina naukowa: rolnictwo i ogrodnictwo
- Zastosowanie ześrutowanego kiszonego ziarna kukurydzy w żywieniu kaczek rzeźnych
- Nanocząstki siarczku kadmu, tlenku kobaltu i tlenku żelaza domieszkowanego kobaltem w hodowli chryzantemy wielkokwiatowej: morfogeneza in vitro oraz oddziaływania na poziomie fizjologicznym, genetycznym i fenotypowym
- Ocena antymikrobiologicznych właściwości olejków eterycznych wobec najczęstszych czynników etiologicznych zakażeń skóry
- Analiza potencjału technologii promieniującej jonizacji katalitycznej (RCI) w zakresie dekontaminacji nisko przetworzonych produktów roślinnych
- Cytometryczna i molekularna analiza wybranych gatunków z rodzaju Phacelia
- Walidacja cech jakościowych surowców zielarskich poddawanych dehydratacji innowacyjną metodą owiewowo-grzewczą